Achtvoudige yogapad

In het Westen wordt yoga vooral gezien als een vorm van lichaamsbeweging. Je wordt er sterk en flexibel van en daarnaast zorgt het voor de nodige ontspanning. Dit is absoluut waar en natuurlijk ook heel fijn, maar yoga is zoveel meer dan lichaamsbeweging alleen.
Het doen van yogahoudingen (asana’s) is slechts één van de onderdelen van het achtvoudige yogapad.


WAT IS HET ACHTVOUDIGE YOGAPAD?

Het achtvoudige yogapad zijn richtlijnen om tot een nuttig, zuiver, eerlijk en bevredigend leven te komen. Een soort van leidraad om een einde te maken aan de storende factoren in je geest, die gezamenlijk bijdragen aan innerlijke vrijheid en geluk.
Ze maken dat je niet in het verleden of de toekomst bent, maar volledig aanwezig in het NU.

Zoals de naam al aangeeft zijn er 8 richtlijnen/onderdelen. Je hoeft deze niet overigens niet op een bepaalde volgorde op te volgen of uit te voeren. Het ene moment ben je meer gefocust op de ene en op een ander moment weer op de andere.
Elke richtlijn bevat zoveel (en zoveel lagen) dat je er eigenlijk nooit klaar mee bent. Dit zorgt er ook voor dat je groeit, grenzen verlegt, ontdekt, geniet, zoekt, de weg kwijtraakt, de weg weer vind en dan weer verder gaat.


RICHTLIJNEN YOGAPAD

1) Yama
omgang met anderen

2) Niyama
zelfontwikkeling

3) Asana
lichaamsoefeningen

4) Pranayama
adembeheersing

5) Pratyahara
zintuigbeheersing

6) Dharana
concentratie

7) Dhyana
meditatie

8) Samadhi
verlichting

Geef een reactie